Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ads

//

Canlı Akış

latest

Engellilerin Namaz Kılabilir mi eğer Kılarsa Şartları Nelerdir?

"Engelli" kavramı; zihin, ruh, benden, ve uzuvlarda bulunan bir arıza ve hastalık sebebiyle hayatını sürdürmede, işlerini görmed...

Engellilerin Namazı
"Engelli" kavramı; zihin, ruh, benden, ve uzuvlarda bulunan bir arıza ve hastalık sebebiyle hayatını sürdürmede, işlerini görmede, sosyal çevreden yararlanma ve topluma uyum sağlamada sıkıntısı bulunan kimseleri ifade eder. Engelliler, "özürlü" kavramı ile de ifade edilmektedir.

a) Zihinsel Engellilerin Namazı

Zihinsel engellileri üç kısma ayırmak mümkündür.

1- Zihinsel engelliliği sürekli olanlar,
2- Kısmi zihinsel engelliler,
3- Geçici süreli zihinsel engelliler.

Bir insanın söz, fiil ve davranışlardan dinen sorumlu tutulabilmesi için akıllı ve buluğa ermiş olması gerekir.  Dolayısıyla akli melekesi tümüyle yitirmiş ve olayları değerlendiremeyecek kadar zeka özürlü olan kişiler hiç bir dini görevle sorumlu değiller.

Kısmi özürlüler, güçleri nispetinde abdest alıp namazlarını kılarlar.

Komaya girmek ve baygınlık gibi kısa süreli zihinsel faaliyetlerini yitirenlerin abdest ve namazla ilgili durumları  bu halin süresine göre farklılık arz etmektedir.

Beş vakit namaz süresi ve daha  fazla devam eden bayılma ve koma halinde olanlar ibadetten muaftırlar.

Ebu Hanife'ye göre baygın veya komada olan veya aklı giden kişi, 14 saat geçmeden kendine gelse, bu süreye ait namazları kaza eder. İmam Muhammed'e göre, kaçırılan namazların sayısı beşten az ise namaz düşmez, iyileşince bu namazları kaza etmesi gerekir. Kaçırılan namazların sayısı beşten fazla ise namazlar düşer, bu namazların daha sonra kazası gerekmez.

Namaz kılabilmek için en az bir ayet öğrenip ezberlemek her hükümlü Müslüman için farz-ı ayn;  Fatiha suresini ve bir sureyi veya üç kısa ayeti ezberlemek ise vaciptir. 

Zihinsel özürlülük sebebiyle    namazda okunacak sure ve dualarını ezberleyemeyen veya ezberlediğini hafızasında tutamayan kimse, öğrenebildiği en kısa ayet okumakla yetinir. Hiç öğrenemiyor ve ezberleyemiyorsa, artık kıraat o kimseden düşer, namazın diğer farz, vacip ve sünnetlerini yerine getirerek namazını kılar.







[Namaz İlmihali, Diyanet, 197/198]  

Hiç yorum yok