Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ads

//

Canlı Akış

latest

İmam Olmanın Şartları ve Faziletleri Nelerdir?

İmam,  olabilmenin başlıca şartları uyulan şahıstır. Resul'ü Ekrem (s.a.v) Efendimiz, sahabe-i kiramam imamlık yapmıştır. Daha sonra ...

İmam,  olabilmenin başlıca şartları uyulan şahıstır.
Resul'ü Ekrem (s.a.v) Efendimiz, sahabe-i kiramam imamlık yapmıştır. Daha sonra Hulefa-i Raşidin (dört halife)  de imamette bulunmuşlardır. İmamlığın fazileti, müezzinliğin faziletinden daha fazladır. İkisini birden yapmak ise daha büyük bir fazilettir.

İmam olmanın başlıca şartları;

1- Müslüman, Buluğ çağına ermiş, akıllı ve erkek olmak
2- Doğru düzgün Kur'an-ı Kerim okuyabilmek.
3- Özürlülerden beri olmaktır. 
Bu sebeple kendisinde bu şartlar bulunmayanlar imam olamazlar. Nitekim aşağıdaki meselelerden de anlaşılacaktır.

Cemaat arasında imamlığa en layık olan; sünnet alim, yani fıkıh bilğisi olandır. Bunda müsavi olanlar kıraati daha güzel olanlardır. Bunda müsavi (eşit) olsalar, daha fazla müttaki (Ehl-I takva) olan, yani haramdan kaçınan dır.  Bu üç fasıfta müsavi (eşit) olsalar, yaşta büyük olandır. Bunda da müsavi (eşit) olsalar, yumuşaklık,  merhamet ve haya gibi ahlak itibariyle daha mükemmel olandır. Bu hususta da müsavi (eşit) olsalar, yüzce, sonra nesepce, sonrada sesce, daha sonra elbise bakımından  temizlikçe güzel olandır. Bunların hepsinde de farz edelim müsavi olasalar, aralarında kura çekilir. Bütün bunlar, imamlığa verilen kıymet ve ehemmiyetin büyüklüğünü gösterir. Bunun içindir ki bu vazifeyi vaktiyle bulundukları yerlerde yönetimde bulunan kimseler üzerlerine almışlardı. 


Bununla beraber cemaat arasında ev sahibi veya o mahallenin vazifeli imamı bulunursa bunlar tercih olunurlar, hatta aranılan fasıflar tamamen kendisinde bulunsa bile.


Başkasının evinde imam olacak olan kimse, onun izni ile imamlık yapar.

Başkasının evinde tek başına namaz kılacak kimse de ev sahibi den izin istemelidir, daha faziletli olan budur.

Fasık (haramları açıkça işlemeye devam eden) veya bid'at sahibi bir kimsenin imamlık yapması tahrimen mekruhtur. Çünkü fasık, dini işlerde laubali bulunur, İmam Muhammed ile İmam Malik'e göre ise bunlara uymak esasen caiz değildir.

2 yorum