Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ads

//

Canlı Akış

latest

Oruçların Farz ve Vacip Olmasındaki Sebebler

Ramazan-ı Şerif orucunun sebebi, Ramazan-ı Şerif günlerinden herhangi birinin oruca başlamaya musait bir kısmına yetişmektir. Bu kısım iki...

Ramazan-ı Şerif orucunun sebebi, Ramazan-ı Şerif günlerinden herhangi birinin oruca başlamaya musait bir kısmına yetişmektir. Bu kısım ikinci fecirden itibaren "Dahve-i kübra" denilen ve şerî gündüzün yarısı bulunan kaba kuşluk = istiva (güneşin tam tepeye gelmesi) zamanına kadar devam eder.
Bundan dolayı bu müddete yetişen veya müddet içinde oruç ehliyet kazanan her müslüman için o günün orucu bir farz olmuş olur.
Ramazan-ı Şerif orucun kazasına sebeb olan da yine Ramazan ayına evvelce yetişmiş olmaktan başka bir şey değildir.
Keffaret olarak tutulan oruçların sebeplerin, mahiyetlerine göre değişir. Şöyle ki, Ramazan orucuna ait keffaretin sebebi, bu orucu bir isyan eseri olarak kasten bozmaktan ibarettir.
Adam öldürme keffaretinin sebebi de suçsuz bir insanı hata yoluyla öldürmektir. İleride bunlar izah edilecektir.

Vacip oruçların sebebi,  bunların adanması suretiyle gerekli kılınmış olmalarıdır. Bunların kazasının sebebi de benimsenip başlanmış olan bir ibadetin tamamlanmasının lazım olmasıdır.

Nafile oruçların tutulmalarını   dinen mecburi kılacak bir sebep yoktur, bunlar, yalnız sevaba nail olmak için isteyenlerin tutacakları oruçlardır. Şu kadar var ki, bunlardan biri tutulduktan sonra bozulacak olursa, kazası vacip olur. Bu kazanın sebebi de böyle  bir ibadete hak rızası için başlanılmış olmasıdır ki, bunun yarına bırakılması caîz olmayacağından, kaza suretiyle tamamlanması gerekli bir vazife bulunur.







[Büyük İslam İlmihali, 292/293]
[Ömer Nasûhi Bilmen]

Hiç yorum yok