Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ads

//

Canlı Akış

latest

Bedensel Engellilerin Abdest ve Namazı

Abdest uzuvlarından biri eksik olan, mesela ayakları veya kolları bulunmayan bedensel engelli bir kimse sadece sağlam olan uzuvlarını yıka...

Bedensel Engellilerin Abdest ve Namazı
Abdest uzuvlarından biri eksik olan, mesela ayakları veya kolları bulunmayan bedensel engelli bir kimse sadece sağlam olan uzuvlarını yıkar. Protezlerin yıkanması veya mesh edilmesi gerekmez. bunların temiz olmaları yeterlidir.

Bir kimse abdest organlarından birinde yara var yada yara sargıda ise abdest alırken sargı üzerine mesh eder.

Boy abdesti almak isteyen bir kimsenin vücudunda ki yara sağlık açısında zararlı ise bu yara yıkanmaz, sargı varsa sargının üzerine mesh edilir., vücudun diğer kısımları yıkanır.

Sağlık nedeniyle abdest veya gusül için suyu kullanmak mümkün değilse  teyemmüm yapılır. Suyu kullanma imkanı doğduğu andan itibaren abdestin ve guslün su ile yıkanması gerekir.

Doku nakli ektirilen saçlar abdeste ve gusle mani değildir. Plastik deri üzerine ekilip başa yapıştırılan saçlar ise peruk hükmünde olup suyun derisine engel olduğu için abdeste  ve gusle manidir.

Takma dişi olanlar boy abdesti alırken bu dişleri çıkarırlar. Abdest alırken çıkması kolaysa çıkarılır, zorsa çıkarılmaz. Çünkü boy abdestinde  ağzı yıkamak farz, abdestte ise sünnettir.

Bedensel engelliler ve hastalar; güçleri nispetinde ayakta, sandalyede oturarak veya yatarak namazlarını kılar. Buna da gücü yetmeyenler namazı ima ile kılar.

Namazını oturarak değil de ancak sandalyede kılabiliyorsa böyle kılar.

Namazı, bir süre ayakta kılmaya gücü yeten kimse o kadar ayakta durur, sonrada oturarak namazını tamamlar. Yalnız iftitah tekbirini ayakta alabilen kimse, tekbiri ayakta alır, sonra oturup namaza devam eder.

Özrü veya hastalığı sebebiyle secdeye eğilemeyen kimsenin,secde edeceği  yeri sandalyede veya yastık gibi bir şeyle yükseltmesi gerekmez. Rüku ve secdeleri gücünün yettiği kadar eğilerek ima ile yaparlar.

Kadınlar, bedensel engelliler, hastalar ve çok yaşlı kimseler cemaatle namaz kılmak için camiye gitmeyebilirler.

Yürümekten aciz durumda bulunan çok yaşlı kimseler ile hastalığın artmasından veya uzamasından  korkan kimselere Cuma namazı farz değildir.

Şafii bilğinlere göre, farz namazların camide cemaatle kılması farz-ı kifayedir.




[Namaz ilmihali Diyanet, 198/199]

1 yorum