Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ads

//

Canlı Akış

latest

Görme ve İşitme Konuşma Engellilerin Namazı

Görme engelliler, gusül ve namazla yükümlüdürler. Bu kimseler, kendileri camiye gidebiliyorsa veya kendilerini camiye götürebilecek yardım...

Görme Engellilerin  Namazı
Görme engelliler, gusül ve namazla yükümlüdürler. Bu kimseler, kendileri camiye gidebiliyorsa veya kendilerini camiye götürebilecek yardımcıları var ise namaz için özellikle Cuma namazı için camiye giderler . Sahabeden Abdurrahman ibn Ka'b, babası gözlerini kaybedince ona rehberlik yapmış ve onu Cuma namazına götürmüştür.


_______________________________________________________________________
Peygamberimize (s.a.v) görme engelli biri gelmiş ve "Ey Allah'ın Elçisi! Beni mescide götürüp getirecek bir rehber yoktur." demiş ve Hz. Peygamberden evinden namaz kılmak için ruhsat istemiştir. Allah'ın elçisi önce kendisine bu konuda ruhsat vermiştir. 

Adam dönüp giderken yeniden çağırmış" ve  "Namaz için okunan ezanı işitiyor musun?" diye sormuş. Adam, "Evet" deyince Peygamberimiz (s.a.v) "O halde davete icabet et." buyurmuştur.
(Müslim, "Mesacid", 255)
_______________________________________________________________________

Ebu Yusuf ve İmam Muhammed'e göre kendisini Cuma namazına götürecek rehberi bulunan görme engelliler, Cuma namazı farzdır. Diğer Müçtehitlere göre farz değildir.

Kendisini Cuma namazına götürecek rehberi bulunmayan görme engelliler ise, Cuma namazı farz olmadığı konusunda görüş birliği vardır. 


İşitme Engelli ve Konuşma Engellilerin Namazı

İşitme ve konuşma engelli olanlar, ayet ve dua ezberleyememişlerse " Kur'an ve dua okuma" dışında ki değer farz, vacip ve sünnetleri yaparak namazlarını kılmakla yükümlüdürler.





[Namaz İlmihali, 200]

Hiç yorum yok