Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ads

//

Canlı Akış

latest

İslam da Çalışmak Farzdır

Nafakasını kazanacak ve borçlarını ödeyecek kadar çalışıp kazanmak farzdır. Cafer huldi hazretleri, "Büyüklerimiz kendi için değil, ...

Nafakasını kazanacak ve borçlarını ödeyecek kadar çalışıp kazanmak farzdır.
Cafer huldi hazretleri, "Büyüklerimiz kendi için değil, din kardeşlerine yardım etmek için, çalışıp kazanmıştır.

Müslümanlara yardım için, cihat etmek için fazla çalışıp kazanmak müstehaptır, iyidir. Hadisi şerifde buyruluyor ki:
" İnsanların en iyisi, insanlara faydalı olandır." (kudai) şu duayı okuyan fakirlikten kurtulur demek, o dua kabul olmuşsa, ona bir çalışma kapısı açılır veya ummadığı yerden rızka kavuşur demektir.

Hastalığı için dua eden de şifaya sebep olan ilaca veya başka bir sebeple sıhhate kavuşur. Çalışmak rızkı arttırmaz rızkı veren allah'u Teala'dır.Çalışmak sadece sebebe yapışmaktır. sebeplere yapışmak sünnettir. (El-İhtiyar)

İhtiyaçtan kurtulmak, bereketli rızka kavuşmak için sebeplere yapışmalıdır! Hadis-i şeriflerde buyruluyor ki:

"İhtiyaçlarını insanlara açan, ihtiyaçtan kurtulamaz. Allah'u Tealaya arz eden ise, ihtiyaçtan kurtulur."(Hakim)


"Allah korkusu sermaye edinen, rızka ticaretsiz ve sermayesiz kavuşur. Kur'an-ı Kerim de, " Kim Allah'tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu ihsan eder ve rızkını ummadığı yerden gönderir" Buyruldu." (Talak 2,3 -Tebarani)

"Rızka kavuşan çok hamd etsin! Rızkı azalırsa istiğfar etsin [Hatip]
"Hamd, "Elhamdülillah", İstiğfar, Estağfirullah" demektir. İstiğfar etmek, günahlarının affına sebebp olan iyilikler yapmaktır."

"Sıkıntıya düşen veya borçlanan, Bin kere "La Havle ve la kuvvete illa billahil aliyil  azim" derse Allah'u Teala işini kolaylaştır." (şir'a)

Çocuklarının geçimi için sıkıntı çeken birine, Peygamber efendimiz (s.a.v) "Neden istiğfar etmiyorsun ben günde yüz defa istiğfar ederim" buyurdu.

Hasan-ı basri hasretlerine, kıtlık ve fakirlik, çocuksuzluktan  şikayettte bulundu. Sebebi sorulunca, Nuh süresinden şu ayeti okudu:

"Çok affedici olan Rabbinize istiğfar edin ki, gökten bol yagmur indirsin; size, mal ve oğullar ile yardım etsin, sizin için bahceler ırmaklar versin." (Nuh 10-12)

İstirfar edileceği zaman yüz defa "Estağfirullah min külli ma kerihallah. Estağfirullah el azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh" demeli ve manasını düşünmelidir!

Manası: "Ya Rabbi, razı olmadığın beğenmediğin şeylerden neler yapmışsam hepsini affet, yapmadıklarımıda yapmaktan koru. Kendisinden başka ilah bulunmayan hay, kayyum ve azim olan Allah'a istiğfar eser, günahlarıma pişman olup  Ona sığınırım. Azim, zatı ve sıfatları kemalde,i Hay, ezeli ve ebedi bir hayatla diri olan, Kayyum, zatı ile kaim olan, yarattığı her şeyi varlıkta durduran demektir.

Borçtan kurtulmak için, "Allahümme ekfini bihelalike an haramike ve agnini bi fadlike ammen sivake" duası okunmalıdır. "Ya  Rabbi! Helal ile yetinip, Haramdan sakınınan ve beni fazlınla senden başkasına muhtaç olmaktan müstağni eyle." (Mek, Rabbani)

"Duaların kabul olması için Ehl-i sünnet itikadında olmak, Allah Teala'nın emirlerini yapıp yasaklardan kaçmak gerekir."

Hiç yorum yok