İTİRAZ Imam Ebu Hanife (ra) rubûbiyyet ve ulûhiyyet'ten bahsetmiştir. a. Allah'a dua ederken yukarıya yönelinir, aşağıya değil. Çün...
İTİRAZ
Imam Ebu Hanife (ra) rubûbiyyet ve ulûhiyyet'ten bahsetmiştir. a. Allah'a dua ederken yukarıya yönelinir, aşağıya değil. Çünkü aşağınin rubûbiyyet ve ulûhiyyet vasfı ile ilgisi yoktur. (İmam Ebu Hanife (ra), Fıkhu'l-Ebsat)
b. İbâdet kelimesi, taat, rağbet ve rubûbiyyetin ikrarı mânâlarına gelen şümullü bir kelimedir. (İmam Ebu Hanife (r.a.), el-Alim ve'l-Müteallim)
CEVAP
1.. Imam Ebu Hanife (r.a.) verdiğiniz kaynaklarda günümüzdeki selefi görüşü üzerine olduğunu iddia edenlerin yaptığı gibi tevhidi rubûbiyyet ve ulühiyyet diye ikiye üçe ayırmamıştır, bu bir iftiradır. İmam Ebu Hanife (r.a.), günümüzdeki selefi görüşü üzerine olduğunu iddia edenlerin yaptığı gibi tevhidi, rubûbiyyet ve ulûhiyyet diye ayırıp, belli kalıplar oluşturup bu kalıba girmeyen milyonlarca müslümana 'bunlar tevhidi bilemedi, ilahın manasını bilemedi' deyip tekfir etmemiştir.
2..Size ne oluyor da böyle bir itirazı dile getirebiliyorsunuz. Yine haklı çıkmak için kendi kafanıza göre yeni kaideler kurallar mı çıkartıyorsunuz. Bid'atın tanımı yüzyıllardır bilinen bir şeydir. Şimdi siz bu tanımı değiştirip: "İmam Ebu Hanife (r.a) bir şeyden bahsetmiş ise, Rasûlullâh ondan bahsetmemiş/yapmamış olsa bile, o şey bid'at olmaz" mi demek istiyorsunuz? Bunu biz deseydik bize ne derdiniz?
Hiç yorum yok