İstiğasenin Tanımı: İstiğâse lügatte: sığınmak, ilticâ etmek demektir; istiğase ve istimdat, istilah yönüyle hemen hemen aynı anlamı ifâde...
İstiğasenin Tanımı:
İstiğâse lügatte: sığınmak, ilticâ etmek demektir; istiğase ve istimdat, istilah yönüyle hemen hemen aynı anlamı ifâde etmektedirler. Tasavvufta ise: darda kalan bir tarikat ehlinin Allah'dan; Peygamber'in veya velilerin ruhaniyetlerinden yardım ve imdat istemesidir. İstiğâse yardım dilemek olup başa gelenin giderilmesini istemektir. Ancak sıkıntıda olan kimse istiğâsede bulunur. Malesef günümüz gençlerinin bir kısmında, bir kitabı ya da uzun yazıları okuma hususlarında biraz zayıflık vardır. Bu da, onların bir konunun bir çok yönüyle bilinmesi gerekenleri bilmemelerine sebep oluyor. Böyle olunca da Ehl-i Sünnet itikadine sahip olmayan cemaat ya da kişiler ayet ve hadislerin zahir manalarını öne sürüp eksik ve yanlış yorumlar yaparak -istiğase konusunda olduğu gibi- bu gençleri kolayca ikna ederler. İstiğaseye şirk diyenlerin getirdikleri ayetlere baktığınızda, eğer siz bu konuyu her yönüyle bilmiyorsanız onlara inanmak zorunda kalırsınız. Çünkü, getirdikleri ayet ve hadislerin zahir anlamları ve bunlara yaptıkları yorumlar ilk bakışta doğrudur. Ama istiğase konusunu biraz yorumları araştırdığınızda aslında durumun onların dediği gibi olmadığını anlarsınız.
Hadis-i serifte varid olduğu üzere her asırda hak üzere kalan ve mucadele eden bir kavmin varlığını Allah'ın izniyle sürdürecekleri buyrulmaktadır. İstiğaseyi inkar edenlerin bu görüşleri doğru olsaydı, üç asır Selef ulemasından gerek üç asır sonraki müctehid, müfessir, muhaddis alimlerden istiğasenin şirk olduğuna dair fetva /görüş beyan edenlerin olması gerekirdi. Peygamberimizin vefatından altı asır sonra dünyaya gelmiş olan İbn Teymiyye'ye kadar İstiğaseyi inkar eden alim yok. Yalnız başına bu durum bile onların haksız olduğunu gösterir.
Biz şimdi size istiğase konusunda bu dediklerimizin doğruluğunu delillendirip ispatlayacağız. İstiğasede bulunmak şirk midir? Bu konunun anlaşılması için önce istiğaseye şirk diyenlerin delillerini sunacağız. Sonra da ayet ve hadisler ışığında, Sahabe ve Selef ulemasının sözlerini ve istiğase şeklindeki tatbiklerini inceleyerek onların görüşlerinin yanlış olduğunu göstermeye çalışacağız.
Not: (SELEFILIK ADI ALTINDAKİ GÖRÜŞLERE CEVAPLAR) Kitabından alıntılanmıştır.
Hiç yorum yok