Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ads

//

Canlı Akış

latest

Kuran ve Sünet'teki naslar, aksine dair bir karine/delil çıkmadığı sürece naslarda geçtiği gibi zahire göre alınmaz mı?

 İTİRAZ Kuran ve Sünet'teki naslar, aksine dair bir karine/delil çıkmadığı sürece naslarda geçtiği gibi zahire göre alınmaz mı? Selef...

 İTİRAZ


Kuran ve Sünet'teki naslar, aksine dair bir karine/delil çıkmadığı sürece naslarda geçtiği gibi zahire göre alınmaz mı? Selef'in görüşü bu değil miydi? Rabbimizin bir ayetteki muradına dair -eğer o ayet müteşabih ise- ilk bakışta müfessirler tarafından bir mana verilemiyorsa, Kuran'daki başka ayetlerle tefsir edilmez mi?


CEVAP


Evet, müteşabih ayetler hakkında bu söylenen doğrudur, fakat "Ancak sana ibadet eder ve yalnız


"İyyâke na'büdü ve iyyâke nestaîn.' senden yardım dileriz". Ayetinin müteşabih ayet olduğunu söyleyen kim!? İbn Kesir (Rahimehullâh) da dahil olmak üzere hiçbir tefsir alimi bu ayetin müteşabih olduğunu söylememiştir. Bu ayeti tefsir ulemasının anladığı şekilde muhkem kabul edersek, zaten mana açıktır. Efendimizin (Sallallâhu Aleyhi ve sellem) eylemleriyle anlayıp herhangi bir müşkil bir durum söz konusu olmayacaktır. Şayet Bu ayeti bir takım "selefi" çevrelerin dediği gibi müteşabih olarak anlayacaksak, Allah'dan yardımın vesileli mi vesilesiz mi olacağını tartışıp ayetten bir şeyler çıkarmayı bırakın "nasıl?" sorusunu dahi sormamak icap edecektir. Nitekim Selef'in biraz önce yaptığımız nakillerdeki tutumu da öyledir.


"Ala külli hal" Ayeti kerimesi, ibadetin ve yardım isteğinin sadece Allah'a yapılacağını net bir şekilde ifade etmektedir. Peki sadece Allah'tan yardım dilemek vesilesiz Allah'a yalvarmak demek midir? Hayır. İşte Selefilerin anlayamadığı temel nokta tam burasıdır. Sahabe-i Kiram bir çok konuda birbirlerinden de Rasûlullâh'dan da yardım istemiştir.


"Ancak sana ibadet ederiz ve ancak senden yardım dileriz" ayeti kerimesinin zahirinden veya "ayakkabının bağını dahi Allah'dan (Celle Celâluhû) istemek" şeklinde sadece Allah'dan yardım dilemeye yönlendiren nasların zahirine yapışmak büyük bir dalaletin göstergesidir. Kur'an ve Sünnet naslarını, Usûlû Fıkıh gibi bir menhec dururken zahirlerinden anlamak, naslara yapılan bir işkencedir.


Hiç yorum yok